Únor 2013

Celorznné dobroty 2

22. února 2013 v 23:05 | Máří Kosáček |  Perníková chaloupka-recepty
Zmrzlé koláčky 1
250 g celozrné pšeničné mouky, 50 g sojové mouky hl., 20 g cukru, 140 g hery, 20 g droždí, 50 g mletých ořechů, 1 dl rumu, 1 sáček vanilk. cukru.
Droždí smícháme s cukrem ve 4 lc vody. Z mouky, sojové mouky, mletých oříšků, hery a rozmíchaného droždí zpracujeme těsto. Dáme zabalené do mikrotenového sáčku na 1 hod. kynout do studené vody nebo do spodní části chladničky. pak těsto necháme oschnout a na hladké mouce rozválíme na plát tlustý 5 mm. Vykrajujeme koláčky nebo jiné tvary, které pečeme dorůžova. Horké koláčky mašlovačkou potřeme s rumem a posypeme vanilk. cukrem.
...
Zmrzlé koláčky 2
250 g celozrné pšeničné mouky, 1 vejce, 30 g mletých loupaných slunečnicových semen, 125 g másla, 30 g droždí.
Droždí rozdrobíme do mouky, přidáme mletá slunečnicová semena a máslo a vypracujeme těsto. Na válu, posypaném hl. moukou vyválíme z těsta plát tloušťky 5 mm, z kterého vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary a na vymazaném plechu pečeme dorůžova. Upečená horká kolečka krátce smočíme ve studené vodě a obalíme ve směsi práškového a vanilk. cukru.
...
Vanilkové rohlíčky s ovesnými vločkami
150 g ovesných vloček, 150 g hl. mouky, 140 g hery, 40 g cukru,voda.
Ovesné vločky lehce opražíme v troubě nebo na pánvi a chladné pomeleme najemno. Spolu s ostatními přísadami vypracujeme vláčné těsto, které dáme na chvíli do chladničky odpočinout. Pak tvoříme válečky o průměru asi 1 cm a tvarujeme rohlíčky. Pečeme při 155 st. dorůžova. Horké obalujeme ve směsi cukru a vanilk. cukru.
...
Vanilkové rohlíčky s bílým mákem nebo sezamem
300 gcelozrné pšeničné mouky, 100 g máku nebo sezamu, 150 g hery, 60 g cukru, voda.
Mák nebo sezam lehce opražíme na pánvi a umeleme. Smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme vláčné těsto, z kterého hned tvarujeme malé rohlíčky. Pečeme na mírně vymazaném plechu při teplotě 160 st. dorůžova. Obalujeme ve směsi cukru a vanilk. cukru.Nemáme-li bílý mák nebo sezam, můžeme vzít běžný mák modrý. S bílým mákem však rohlíčky vypadaji lákavěji.
...
Vanilkové rohlíčky sojové
150 g celozrné pšeničné mouky, 100 g sojové mouky hladké, 50 g cukru, 140g hery, voda.
Na obalení: 100 g práškového cukru, 1 lusk vanilky.
Sojovou mouku na pánvi lehce opražíme, prochladlou smícháme s celozrnou moukou, cukrem, herou a s několika lc vody. Vypracujeme vláčné těsto, které dáme na půl hod. do chladničky odpočinout. Z těsta tvoříme malé rohlíčky, které pečeme při 155 st. C do růžova. Horké obalujeme ve směsi cukru a drcené vanilky.
...
...
Vločkové kopečky 1
500 g ovesných vloček, 100 g přírodního cukru, 50 g medu, 50 g majzeny, 50 g sojové mouky hl., 100 g hery, 1 žloutek, 2 lž prášku do pečiva, 3 lž kakaa, 1 lž skořice, 50 g kokosové strouhanky, voda podle potřebí.
Heru utřeme s cukrem, medem, žloutkem a sojovou moukou, ovesné vločky smícháme s majzenou a práškem do pečiva a spolu s vodou zapracujeme do utřené hery aby vzniklo středně husté těsto. Necháme asi půl hod. stát. Pak těsto rozdělíme na dva díly. Do jednoho zapracujeme kokosovou strouhanku, do druhého kakao a skořici. Z těst tvoříme lžičkou kopečky, které klademe na dobře vymazaný plech a pečeme při 165 st. C do růžova.
...
Vločkové kopečky 2
200 g ovesných vloček, 100 g celozrné pšeničné mouky, 100 g
slunečnicových semen, 150 g rozinek, 125 g medu nebo přírodního cukru, 2 vejce, 100 ml slunečnicového oleje, půl lž skořice a zázvoru.
Vejce ušleháme s medem a olejem, pak přidáme ostatní přísady a zpracujeme těsto. Z těsta tvoříme na olejem potřený papír lžičkou kopečky, které pečeme při 165 st. C asi 20 min. dozlatova.
...
Vícezrné hrudky se sezamem
100 g celozrné pšeničné mouky, 100 g směsi ovesných, žitných a ječných vloček, 100 g rozinek, 4 lc rumu, 150 g sezamových semen,75 g mletých oříšků, 125 g másla, 200 g medu, 1 vejce.
Rozinky spaříme a marinujeme v rumu asi 2 hod. Směs vloček pomeleme nahrubo. Přidáme mouku, mleté oříšky, sezam a koření a dobře promícháme. Máslo, med a vejce ušleháme a přidáme rozinky s rumem a sypkou směs a vypracujeme těsto. Pak tvoříme z těsta kuličky velikosti ořechu a klademe jej na vymazaný plech nebo olejem potřený papír. Každou kuličku vidličkou rozmáčkneme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě 170 st. C asi 15 min.
...
Vločkové sušenky sojové
150 g sojových vloček, 50 g ovesných vloček, 200 g polohr.mouky, 120 g cukru, 120 g másla, 1 vanilk. cukr, 3 tlučené
hřebíčky, půl lž mletého zázvoru, půl prášku do pečiva, půl lž jedlé sody, 2 lc citr. šťávy, několik lc vody.
Vločky pomeleme a smícháme s ostatními práškovými surovinami a s máslem, citr. šťávou a trochou vody zpracujeme vláčné těsto. Necháme chvíli odpočinout a pak vykrajujeme sušenkové tvary.Klademe na vymazaný plech a pečeme při 160 st. C dorůžova.
...
Vločkové věnečky
200 g celozrné pšeničné mouky, 20 g ovesných vloček, 50 g sojových vloček, 50 g majzeny, 50 g cukru, 100 g hery, vanilk.cukr.
Vločky opražíme nasucho na pánvi a prochladlé pomeleme.Smícháme s moukou, majzenou a cukrem a s herou a trochou vody vypracujeme vláčné těsto. Dáme na půl hod. do chladničky odpočinout a pak protlačujeme na masovém strojku válečky, ze kterých na plechu tvarujeme rohlíčky. Pečeme při teplotě 160 st. dorůžova. Teplé posypeme vanilk. cukrem.
...
Vanilkové rohlíčky slunečnicové
200 g celozrné pšeničné mouky, 100 g hladké kukuřičné mouky,100 g slunečnicových semen, 100 g hery, 1 vejce, 50 g přírodního cukru,voda.
Slunečnicová semena lehce opražíme na pánvi a umeleme v mixéru najemno a smícháme s moukami a cukrem. S vejcem a herou vypracujeme těsto, které dáme na chvíli do chladna odpočinout. Pak z těsta vytvarujeme rohlíčky, jak je uvedeno v předešlých receptech.
...
Ovesné čtverečky
100 g ovesných vloček, 200 g celozrné pšeničné mouky, 200 g hery, 120 g přírodního cukru, 100 g sekaných jader vlašských ořechů, 1 lž prášku do pečiva, 1 lž skořice, 4 lc mléka.
Poleva na zdobení: 125 g práškového cukru, šťáva z 1 citr. asi 65 jader lískových oříšků.
V míse umícháme tuk, cukr, vejce a mléko dohladka. Mouku smícháme s vločkami, práškem do pečiva a kořením a přimícháme do směsi. Těsto rozetřeme na vymazaný plech v tloušťce asi 2 cm a pečeme v troubě asi při teplotě 160 st. C asi 20 min. Potřeme polevou. Nožem si vyznačíme asi 60 čtverečků a do jejich středu klademe po jednom oříšku. Pak necháme polevu stuhnout a krájíme na čtverečky s oříškem uprostřed.
..
Oříšky s pařížským krémem
400 g celozrné pšeničné mouky, 150 g jader vlašských ořechů,250 g hery, 150 g přírodního cukru, 40 g kakaa, voda.
Pařížský krém: 150 g práškového cukru, 3 vejce, 6 lž kakaa, 250 g másla, popř. lc rumu.
Z připravených surovin vypracujeme hladké těsto, které plníme do formiček tvaru půlek oříšků a pečeme do křupava. Prochladlé půlky oříšků plníme pařížským krémem a spojíme.
Příprava krému: Cukr ušleháme s celými vejci, zašleháme kakao,horké máslo, popř. rum.
...
Ovocná kolečka s klíčky
210 g celozrné pšeničné mouky, 140 g hery, 40 g přírodního cukru, 50 g pražených klíčků např. Evit a voda.
Náplň: 100 g pražených klíčků, 100 g rybízové zavařeniny.
Poleva fondánová ovocná: 100 g práškového cukru, 1 lc rybízového rosolu, Kandizované nebo alginátové ovoce na zdobení.
Z mouky a dalších surovin uhněteme vláčné těsto, které dáme na 1 hod. do chladna odpočinout. Těsto vyválíme na tloušťku 4 mm a vykrájíme menší kolečka. Pečeme při teplotě 155 st. dozlatova.Ostatní pražené klíčky smícháme se zavařeninou, na hustší kaši,popř. přidáme lc vody. Necháme chvíli odležet a pak směsí slepujeme 2 a 2 kolečka. zdobíme ovocnou polevou a ovocem.
...
Oříškové čokoládové věnečky
150 g celozrné pšeničné mouky, 125 g hery,100 g kešu oříšků, nebo arašídů,50 g cukru, 1 vejce, 2 lc kakaa, voda.
Poleva: viz Čokoládová poleva vláčná.
Oříšky pomeleme a smícháme s ostatními sypkými přísadami. S herou, vejcem a trochou vody vypracujeme vláčné těsto. Těsto naplníme do sáčku se špičkou na stříkání a na plech tvarujeme malé věnečky. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. Hotové věnečky můžeme zdobit čokoládovou polevou.
...
Perníčky na stromeček i k jídlu
250 g medu, 125 g cukru, 125 g hery, 250 g celozrné pšeničné mouky, 250 g hl. mouky, 2 celá vejce, 2 lc vody, 1 lž skořice, půl lž mušk. květu.
V kastrůlku společně roztavíme cukr, med a heru, zchladlé smícháme v míse s ostatními přísadami a pak důkladně prohněteme, až je těsto hladké. Těsto dáme v mikrotenovém sáčku přes noc do chladničky odležet. Pak jej rozválíme na tloušťku 3-4 mm a vykrajujeme tvary. Pečeme ve středně horké troubě 160 st. asi 20 min. Perníčky můžeme zdobit bílkovou nebo fondánovou polevou.
...
Sezamové hrudky
150 g celozrné pšeničné mouky, 50 g syrových jáhlí, 75 g hery,100 g rozinek, 100 g sezamu, 2 vejce, 125 g medu nebo přírodního cukru šťáva a kůra z jednoho citrónu.
Rozinky spaříme a promyjeme a naložíme na půl hod. do citr. šťávy. Sezam nasucho opražíme, jáhly jemně umeleme na mouku na mlýnku na obilí nebo v mixéru, heru utřeme s vejcem a medem a pak zapracujeme ostatní přísadya a těsto propracujeme. Na plech dáme papír, potřený olejem a na něj klademe hrudky, které z těsta tvoříme lžičkou. Pečeme v předehřáté troubě při 160 st. dorůžova.
...
Sušenky s majzenou
200 g majzeny, 200 g celozrné pšeničné mouky, 150 g přírodního cukru, 50 g másla, 1 žloutek, 1 prášek do pečiva, 1/4 lž sody,kousek vanilky, 2 lc citr. šťávy, voda
Ze všech uvedených přísad uhněteme těsto a podle potřeby přidáváme po lžících vlažnou vodu. Těsto musí být vláčné. Rozválíme jej na tloušťku 3-4 mm a vykrajujeme tvary. Sušenky můžeme také věšet na stromeček. Pak každý tvar opatříme dírkou na prostrčení nitky. Dírku propíchneme špičkou stříkací trubičky. Upečené sušenky někdy slepujeme marmeládou. Tyto sušenky jsou hned křehké.
...
Vánoční ovocný chlebíček Vlasta
400 g celozrné pšeničné mouky, 4 celá vejce, 300 g prášk.cukru, 1 lž prášku do pečiva, půl sáčku vanilk. cukru, nejméně 250g rozinek, kandizované a sušené ovoce, ořechy, semena apod.
Vejce ušleháme s práškovým cukrem do pěny, postupně přidáme mouku spolu s práškem do pečiva, zlehka zamícháme spařené rozinky, ovoce a ořechy atd. a vanilk. cukr. Těsto necháme 5 min. odpočinout. chlebíčky tvarujeme přímo na plechu. Plech posypeme polohr. moukou a z těsta vytvarujeme užší válečky o průměru asi 5cm. Povrch válečků potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 165 st.C dorůžova. Chlebíček krájíme zatepla na šikmé řezy. V uzavřené krabici necháme několik dnů zaležet.
...
Marokánky
1/4 l mléka, 80 g přírodního cukru, 40 g celozrné pšeničné mouky, 50 g sojových vloček, 100 g kandovaného nebo sušeného ovoce,50 g ořechů nebo mandlí, 100 g proslazené dýně, 50 g rozinek, tuk na vymazáni a mouka na vysypání plechu.
Poleva čokoládová: 2 lc práškového cukru, 2 lž kakaa, ořech
másla. Sojové vločky pomeleme, mléko s cukrem a mletými vločkami přivedeme k varu, zašleháme mouku (pozor na hrudky) a vaříme až do zhoustnutí. Těsto necháme trochu vychladnout, ovoce a ořechy pokrájíme na drobné kousky, rozinky spaříme. Vše vmícháme do prochladlého těsta. Plech důkladně vymažeme tukem a vysypeme moukou. Malou lžičkou tvoříme z připraveného těsta na plechu hromádky velikosti ořechu. Pečeme v mírné troubě. Hromádky se rozpečou na placičky, které za tepla z plechu sundáme a necháme na sítu vychladnout. Prochladlé na spodní části potřeme čokoládovou polevou nebo roztavenou čokoládou na vaření.
...
Mandlové kytičky
210 g celozrné pšeničné mouky, 120 g hery, 70 g přírodního cukru, 150 g mandlí, voda.
Náplň. Jíškový krém mandlový
50 g mandlí lehce opražíme na pánvi a jemně pomeleme.Prochladlé smícháme s moukou, cukrem, herou a několika lc vody a uhněteme vláčné těsto. Těsto vyválíme na plát tloušťky 4 mm a tvořítkem vykrajujeme kytičky.Přípravíme si jíškový krém, mandle zbavíme slupek tak, že je na chvíli namočíme do horké vody a pak lehce sloupneme. Polovinu pomeleme a dáme do jíšky na přípravu krému. Tvary spojíme mandlovým krémem, polijeme libovolnou polevou a shora ozdobíme polovinou mandle.
...
Oříškové lupínky
4 bílky, 140 g celozrné mouky, 70 g přírodního cukru, 70 g celých lískových oříšků.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zamícháme cukr, mouku a celé lískové oříšky. Chlebíčkovou formu vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou a dáme do ní připravené těsto. Chlebíček upečeme v mírné troubě dozlatova. Ve formě necháme vychladnout, zabalíme do ubrousku a dáme na 24 hod. do spíže odpočinout. Druhý den chlebíček vyjmeme z formy, nakrájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky 1-2mm tlusté, rozložíme na plech a dáme znovu péci do mírně vyhřáté trouby až začnou lupínky lehce hnědnout,pak je pečivo hotovo. Toto vynikající pečivo všem velmi chutná. Neobsahuje žádný tuk.
...

Celorznné dobroty

21. února 2013 v 23:04 | Máří Kosáček |  Perníková chaloupka-recepty
Celozrné pracny 1
300 g celozrné pšeničné mouky, 200 g tuku, 150 g přírodního cukru, 140g mletých oříšků, 50 g kakaa, půl lžíce skořice.
Na válu smícháme důkladně suché přísady,a pak s herou a několika lc vody vypracujeme tvárné těsto.. Po krátkém odležení plníme těsto do formiček a na plechu pečeme v troubě při teplotě 160 st. dorůžova. Teplé z formiček lehce vyklepneme na mísu.
...
Celozrné pracny 2
250 g polohrubé mouky, 150 g ovesných vloček, 150 g cukru, 150g hery, 70 g slunečnicových semen, 70 g dýňových semen, 20 g kakaa,půl lž kardamonu.
Ovesné vločky lehce opražíme a pomeleme spolu se semeny, všesmícháme s moukou, cukrem, kakaem a kořením a zapracujeme heru spolu s trochou vody. Necháme v chladu půl hod. odpočinout a pak těsto plníme do formiček a pečeme při teplotě 160 st. C dozlatova.Pracny z formiček ještě za tepla vyklepneme.
...
Vanilkové rohlíčky sojové
150 g celozrné pšeničné mouky, 100 g sojové mouky hladké, 50 g cukru, 140g hery, voda.
Na obalení: 100 g práškového cukru, 1 lusk vanilky.
Sojovou mouku na pánvi lehce opražíme, prochladlou smícháme s celozrnou moukou, cukrem, herou a s několika lc vody. Vypracujeme vláčné těsto, které dáme na půl hod. do chladničky odpočinout. Z těsta tvoříme malé rohlíčky, které pečeme při 155 st. C do růžova. Horké obalujeme ve směsi cukru a drcené vanilky.
...
Zmrzlé koláčky 1
250 g celozrné pšeničné mouky, 50 g sojové mouky hl., 20 g cukru, 140 g hery, 20 g droždí, 50 g mletých ořechů, 1 dl rumu, 1 sáček vanilk. cukru.
Droždí smícháme s cukrem ve 4 lc vody. Z mouky, sojové mouky,
mletých oříšků, hery a rozmíchaného droždí zpracujeme těsto. Dáme zabalené do mikrotenového sáčku na 1 hod. kynout do studené vody nebo do spodní části chladničky. pak těsto necháme oschnout a na hladké mouce rozválíme na plát tlustý 5 mm. Vykrajujeme koláčky nebo jiné tvary, které pečeme dorůžova. Horké koláčky mašlovačkou potřeme s rumem a posypeme vanilk. cukrem.
...
Zmrzlé koláčky 2
250 g celozrné pšeničné mouky, 1 vejce, 30 g mletých loupaných slunečnicových semen, 125 g másla, 30 g droždí.
Droždí rozdrobíme do mouky, přidáme mletá slunečnicová semena a máslo a vypracujeme těsto. Na válu, posypaném hl. moukou vyválíme z těsta plát tloušťky 5 mm, z kterého vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary a na vymazaném plechu pečeme dorůžova. Upečená horká kolečka krátce smočíme ve studené vodě a obalíme ve směsi práškového a vanilk. cukru.
...
Linecké koláčky 1
250 g celozrné pšeničné mouky, 150 g hery, 40 g cukru, vanilka,voda.
Mouku smícháme na válu s cukrem a rozdrcenou vanilkou, uděláme ve středu důlek, do kterého dáme několik lžic vody a změklou heru.Vypracujeme vláčné těsto, které dáme na půl hod. do chladna odležet. Pak jej vyválíme na tloušťku 4 mm a vykrajujeme kolečka. Polovinu ve středu vypíchneme menším tvořítkem. Upečeme na čistém plechu do růžova. Kolečka spojíme pikantní červenou maarmeládou. ´
...
Linecké koláčky 2
150 g celozrné pšeničné mouky, 100 g sojové mouky hladké, 100g tuku, 70g cukru, nezávadná citr. kůra, voda.
Z připravených surovin vypracujeme vláčné těsto, které dáme na půl hod. v mikroténovém sáčku do chladničky odležet. Pak těsto vyválíme na tloušťku 4 mm, vykrájíme kolečka a pečeme na suchém plechu při teplotě 160 st C do růžova. Slepujeme červenou zavařeninou. Uvedená linecká těsta můžeme použít také na přípravu košíčku, které pak plníme krémy, ovoce apod, nebo jako základ pro ovocné a tvarohové koláče.
..
Marokánky
1/4 l mléka, 80 g přírodního cukru, 40 g celozrné pšeničné mouky, 50 g sojových vloček, 100 g kandovaného nebo sušeného ovoce,50 g ořechů nebo mandlí, 100 g proslazené dýně, 50 g rozinek, tuk na vymazáni a mouka na vysypání plechu.
Poleva čokoládová: 2 lc práškového cukru, 2 lž kakaa, ořech
másla. Sojové vločky pomeleme, mléko s cukrem a mletými vločkami přivedeme k varu, zašleháme mouku (pozor na hrudky) a vaříme až do zhoustnutí. Těsto necháme trochu vychladnout, ovoce a ořechy pokrájíme na drobné kousky, rozinky spaříme. Vše vmícháme do prochladlého těsta. Plech důkladně vymažeme tukem a vysypeme moukou. Malou lžičkou tvoříme z připraveného těsta na plechu hromádky velikosti ořechu. Pečeme v mírné troubě. Hromádky se rozpečou na placičky, které za tepla z plechu sundáme a necháme na sítu vychladnout. Prochladlé na spodní části potřeme čokoládovou polevou nebo roztavenou čokoládou na vaření.
...
Ovocná kolečka s klíčky
210 g celozrné pšeničné mouky, 140 g hery, 40 g přírodního cukru, 50 g pražených klíčků např. Evit a voda.
Náplň: 100 g pražených klíčků, 100 g rybízové zavařeniny.
Poleva fondánová ovocná: 100 g práškového cukru, 1 lc rybízového rosolu,
Kandizované nebo alginátové ovoce na zdobení.
Z mouky a dalších surovin uhněteme vláčné těsto, které dáme na 1 hod. do chladna odpočinout. Těsto vyválíme na tloušťku 4 mm a vykrájíme menší kolečka. Pečeme při teplotě 155 st. dozlatova.Ostatní pražené klíčky smícháme se zavařeninou, na hustší kaši,popř. přidáme lc vody. Necháme chvíli odležet a pak směsí slepujeme 2 a 2 kolečka. zdobíme ovocnou polevou a ovocem.
...
Oříškové čokoládové věnečky
150 g celozrné pšeničné mouky, 125 g hery,100 g kešu oříšků nebo arašídů,50 g cukru, 1 vejce, 2 lc kakaa, voda.
Poleva: Čokoládová poleva vláčná.
Oříšky pomeleme a smícháme s ostatními sypkými přísadami. S herou, vejcem a trochou vody vypracujeme vláčné těsto. Těsto naplníme do sáčku se špičkou na stříkání a na plech tvarujeme malé věnečky. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. Hotové věnečky můžeme zdobit čokoládovou polevou.
...
Sezamové hrudky
150 g celozrné pšeničné mouky, 50 g syrových jáhlí, 75 g hery,
100 g rozinek, 100 g sezamu, 2 vejce, 125 g medu nebo přírodního cukru šťáva a kůra z jednoho citrónu.
Rozinky spaříme a promyjeme a naložíme na půl hod. do citr.šťávy. Sezam nasucho opražíme, jáhly jemně umeleme na mouku na mlýnku na obilí nebo v mixéru, heru utřeme s vejcem a medem a pak zapracujeme ostatní přísadya a těsto propracujeme. Na plech dáme papír, potřený olejem a na něj klademe hrudky, které z těsta tvoříme lžičkou. Pečeme v předehřáté troubě při 160 st. dorůžova.
...
Sušenky s majzenou
200 g majzeny, 200 g celozrné pšeničné mouky, 150 g přírodního cukru, 50 g másla, 1 žloutek, 1 prášek do pečiva, 1/4 lž sody,kousek vanilky, 2 lc citr. šťávy, voda
Ze všech uvedených přísad uhněteme těsto a podle potřeby přidáváme po lžících vlažnou vodu. Těsto musí být vláčné. Rozválíme jej na tloušťku 3-4 mm a vykrajujeme tvary. Sušenky můžeme také věšet na stromeček. Pak každý tvar opatříme dírkou na prostrčení nitky. Dírku propíchneme špičkou stříkací trubičky. Upečené sušenky někdy slepujeme marmeládou. Tyto sušenky jsou hned křehké.
...
Celozrné vanilkové rohlíčky
200 g celozrné pšeničné mouky, 80 g lískových nebo vlašských oříšků, 100g tuku, 30 g přírodního cukru, voda.
Na obalení: 100 g práškového cukru, 1 vanilka.
Mouku, cukr a mleté oříšky dobře promícháme a s tukem a několika lc vody vypracujeme pružné těsto. Dáme v mikroténovém sáčku na půl hod. do chladničky odpočinout a pak tvoříme na válu posypaném hl. moukou malé rohlíčky. Pečeme na suchém plechu při 160 st. do růžova. Horké obalujeme ve směsi práškového a vanilkového cukru.
...
Celozrné pracny sojové
300 g celozrné pšeničné mouky, 150 g sojové mouky hrubé, 220 g tuku, 150g přírodního cukru, 1 malé vejce, nezávadná citr. kůra, trocha mleté skořice.
Sojovou mouku lehce opražíme na pánvi, prochladlou smícháme s celozrnou moukou, cukrem a spolu s dalšími přísadami vypracujeme vláčné těsto. Je-li třeba, přidáme pár lž vody. Těsto plníme hned do formiček a pečeme při teplotě 155 st. C. Hotové pracny zatepla z formiček vyklepneme a pocukrujeme.
...
Kokosová kolečka
300 g celozrné pšeničné mouky, 120 g hery, 100 g cukru, 120 g kokosové moučky, vanilka, voda, práškový cukr na posypání.
Mouku, kokos, cukr a rozdrcenou vanilku na válu dobřepromícháme. s herou a trochou vody vypracujeme vláčné těsto.Necháme v chladnu 1 hod. odpočinout, pak protlačujeme na masovém strojku přes hvězdičkovou šablonu tvořítka váleček, z kterého na suchém plechu tvarujeme malé věnečky. Pečeme v troubě při teplotě 160 st. dorůžova. teplé sypeme cukrem.
...
Lomnické celozrné preclíčky
300 g celozrné pšeničné mouky, špetka soli, 20 g droždí, 100 g slunečnicového oleje, 40 g cukru, nezávadná
citr. kůra, voda.
Droždí rozmícháme v troše vody se lc cukru a necháme vzejít.Rozředíme několika lc vody spolu s ostatními přísadami zaděláme tuhé těsto jako na vánočku, které dobře vypracujeme. Těsto válíme na válečky o průměru asi 1 cm, z kterých vytvarujeme preclíčky podle vlastní fantazie. Klademe na vymazaný plech a necháme v teple vykynout. Pečeme zprudka dorůžova. Částečně vychladlé hustě sypeme cukrem.
...
Mandlové kytičky
210 g celozrné pšeničné mouky, 120 g hery, 70 g přírodního cukru, 150 g mandlí, voda.
Náplň. Jíškový krém mandlový
50 g mandlí lehce opražíme na pánvi a jemně pomeleme.Prochladlé smícháme s moukou, cukrem, herou a několika lc vody a uhněteme vláčné těsto. Těsto vyválíme na plát tloušťky 4 mm a tvořítkem vykrajujeme kytičky.Přípravíme si jíškový krém, mandle zbavíme slupek tak, že je na chvíli namočíme do horké vody a pak lehce sloupneme. Polovinu pomeleme a dáme do jíšky na přípravu krému. Tvary spojíme mandlovým krémem, polijeme libovolnou polevou a shora ozdobíme polovinou mandle.
...
Oříškové lupínky
4 bílky, 140 g celozrné mouky, 70 g přírodního cukru, 70 g celých lískových oříšků.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zamícháme cukr, mouku a celé lískové oříšky. Chlebíčkovou formu vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou a dáme do ní připravené těsto. Chlebíček upečeme v mírné troubě dozlatova. Ve formě necháme vychladnout, zabalíme do ubrousku a dáme na 24 hod. do spíže odpočinout. Druhý den chlebíček vyjmeme z formy, nakrájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky 1-2mm tlusté, rozložíme na plech a dáme znovu péci do mírně vyhřáté trouby až začnou lupínky lehce hnědnout,pak je pečivo hotovo. Toto vynikající pečivo všem velmi chutná. Neobsahuje žádný tuk.
...
Ovesné čtverečky
100 g ovesných vloček, 200 g celozrné pšeničné mouky, 200 g hery, 120 g přírodního cukru, 100 g sekaných jader vlašských ořechů, 1 lž prášku do pečiva, 1 lž skořice, 4 lc mléka.
Poleva na zdobení: 125 g práškového cukru, šťáva z 1 citr. asi 65 jader lískových oříšků.
V míse umícháme tuk, cukr, vejce a mléko dohladka. Mouku smícháme s vločkami, práškem do pečiva a kořením a přimícháme do směsi. Těsto rozetřeme na vymazaný plech v tloušťce asi 2 cm a pečeme v troubě asi při teplotě 160 st. C asi 20 min. Potřeme polevou. Nožem si vyznačíme asi 60 čtverečků a do jejich středu klademe po jednom oříšku. Pak necháme polevu stuhnout a krájíme na čtverečky s oříškem uprostřed.
...
Oříšky s pařížským krémem
400 g celozrné pšeničné mouky, 150 g jader vlašských ořechů,250 g hery, 150 g přírodního cukru, 40 g kakaa, voda.
Pařížský krém: 150 g práškového cukru, 3 vejce, 6 lž kakaa, 250g másla, popř. lc rumu.
Z připravených surovin vypracujeme hladké těsto, které plnímedo formiček tvaru půlek oříšků a pečeme do křupava. Prochladlé půlky oříšků plníme pařížským krémem a spojíme.
Příprava krému: Cukr ušleháme s celými vejci, zašleháme kakao,horké máslo, popř. rum.
...
Vánoční ovocný chlebíček
400 g celozrné pšeničné mouky, 4 celá vejce, 300 g prášk. cukru, 1 lž prášku do pečiva, půl sáčku vanilk. cukru, nejméně 250g rozinek, kandizované a sušené ovoce, ořechy, semena apod.
Vejce ušleháme s práškovým cukrem do pěny, postupně přidáme mouku spolu s práškem do pečiva, zlehka zamícháme spařené rozinky, ovoce a ořechy atd. a vanilk. cukr. Těsto necháme 5 min. odpočinout. chlebíčky tvarujeme přímo na plechu. Plech posypeme polohr. moukou a z těsta vytvarujeme užší válečky o průměru asi 5cm. Povrch válečků potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 165 st.C dorůžova. Chlebíček krájíme zatepla na šikmé řezy. V uzavřené krabici necháme několik dnů zaležet.
...
Vločkové kopečky 1
500 g ovesných vloček, 100 g přírodního cukru, 50 g medu, 50 g majzeny, 50 g sojové mouky hl., 100 g hery, 1 žloutek, 2 lž prášku do pečiva, 3 lž kakaa, 1 lž skořice, 50 g kokosové strouhanky, voda podle potřebí.
Heru utřeme s cukrem, medem, žloutkem a sojovou moukou, ovesné vločky smícháme s majzenou a práškem do pečiva a spolu s vodou zapracujeme do utřené hery aby vzniklo středně husté těsto. Necháme asi půl hod. stát. Pak těsto rozdělíme na dva díly. Do jednoho zapracujeme kokosovou strouhanku, do druhého kakao a skořici. Z těst tvoříme lžičkou kopečky, které klademe na dobře vymazaný plech a pečeme při 165 st. C do růžova.
...
Vločkové kopečky 2
200 g ovesných vloček, 100 g celozrné pšeničné mouky, 100 g slunečnicových semen, 150 g rozinek, 125 g medu nebo přírodního cukru, 2 vejce, 100 ml slunečnicového oleje, půl lž skořice a zázvoru.
Vejce ušleháme s medem a olejem, pak přidáme ostatní přísady a zpracujeme těsto. Z těsta tvoříme na olejem potřený papír lžičkou kopečky, které pečeme při 165 st. C asi 20 min. dozlatova.
...
Vanilkové rohlíčky slunečnic
200 g celozrné pšeničné mouky, 100 g hladké kukuřičné mouky,100 g slunečnicových semen, 100 g hery, 1 vejce, 50 g přírodního cukru,voda.
Slunečnicová semena lehce opražíme na pánvi a umeleme v mixéru najemno a smícháme s moukami a cukrem. S vejcem a herou vypracujeme těsto, které dáme na chvíli do chladna odpočinout. Pak z těsta vytvarujeme rohlíčky.
...
Vanilkové rohlíčky s bílým mákem nebo sezamem
300 g celozrné pšeničné mouky, 100 g máku nebo sezamu, 150 g hery, 60 g cukru, voda.´
Mák nebo sezam lehce opražíme na pánvi a umeleme. Smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme vláčné těsto, z kterého hned tvarujeme malé rohlíčky. Pečeme na mírně vymazaném plechu při teplotě 160 st. dorůžova. Obalujeme ve směsi cukru a vanilk. cukru.Nemáme-li bílý mák nebo sezam, můžeme vzít běžný mák modrý. S bílým mákem však rohlíčky vypadaji lákavěji.
...
Jáhlové dortíčky
100 g celozrné pšeničné mouky, 150 g instantní jáhlové kaše,
140 g hery, 50 g přírodního cukru, půl lž prášku do pečiva, 1/4 lž jedlé sody, 2 lc citr. šťávy.
Náplň: 100 g instantní jáhlové kaše, 50 g pražených pšeničných klíčků, 1 lc kakaa, 3 lc pikantní zavařeniny, 2 lc rumu.
Z připravených přísad a několika lc vody vypracujeme vláčné těsto, které necháme 1 hod. v chladnu odpočinout. Pak vyválíme na tloušťku 4 mm a vykrajujeme tvořítkem kolečka, která upečeme při 160 st. C dorůžova. Spojujeme připravenou náplní a pocukrujeme. Můžeme také polít čokoládovou nebo rumovou polevou. Z těsta můžeme pro děti připravit i sušenky bez náplně např. na lysu na těsto.
Příprava náplně: jáhlovou kaši rozmícháme s 1 dl vody, přidáme klíčky a další přísady v misce spojíme. Necháme půl hod. rozležet a plníme.
...
Karolínky
220 g celozrné pšeničné mouky, 100 g ovesných vloček, 100 g cukru, 80 g másla, 2 vejce, 100 g rozinek, 1 lž prášku do pečiva,půl lž jedlé sody, 2 lc citr. šťávy, špetka soli.
Máslo utřeme s vejci a cukrem, přidáme mouku a vločky s práškem a sodou, sůl a citr. šťávu, popř. několik lc vody a spařené rozinky. Vypracujeme těsto, z kterého tvoříme bochánky a klademe je na vymazaný a moukou vysypaný plech a zvolna upečeme dorůžova.
...
Vícezrné hrudky se sezamem
100 g celozrné pšeničné mouky, 100 g směsi ovesných, žitných a ječných vloček, 100 g rozinek, 4 lc rumu, 150 g sezamových semen,75 g mletých oříšků, 125 g másla, 200 g medu, 1 vejce.
Rozinky spaříme a marinujeme v rumu asi 2 hod. Směs vloček pomeleme nahrubo. Přidáme mouku, mleté oříšky, sezam a koření a dobře promícháme. Máslo, med a vejce ušleháme a přidáme rozinky s rumem a sypkou směs a vypracujeme těsto. Pak tvoříme z těsta kuličky velikosti ořechu a klademe jej na vymazaný plech nebo olejem potřený papír. Každou kuličku vidličkou rozmáčkneme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě 170 st. C asi 15 min.
...
Vločkové sušenky sojové
150 g sojových vloček, 50 g ovesných vloček, 200 g polohr.mouky, 120 g cukru, 120 g másla, 1 vanilk. cukr, 3 tlučené
hřebíčky, půl lž mletého zázvoru, půl prášku do pečiva, půl lž jedlé sody, 2 lc citr. šťávy, několik lc vody.
Vločky pomeleme a smícháme s ostatními práškovými surovinami a s máslem, citr. šťávou a trochou vody zpracujeme vláčné těsto. Necháme chvíli odpočinout a pak vykrajujeme sušenkové tvary.Klademe na vymazaný plech a pečeme při 160 st. C dorůžova.
...
Vanilkové rohlíčky s ovesnými vločkami
150 g ovesných vloček, 150 g hl. mouky, 140 g hery, 40 g cukru,voda.
Ovesné vločky lehce opražíme v troubě nebo na pánvi a chladné pomeleme najemno. Spolu s ostatními přísadami vypracujeme vláčné těsto, které dáme na chvíli do chladničky odpočinout. Pak tvoříme válečky o průměru asi 1 cm a tvarujeme rohlíčky. Pečeme při 155 st. dorůžova. Horké obalujeme ve směsi cukru a vanilk. cukru.
...
Jáhlové kostky s ořechy bez lepku
350 g vařených jáhel, 50 g majzeny, 40 g přírodního cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, 20 g oleje, 2 lc rumu.
Poleva čokoládová: 4 lc prášk. cukru, 4 lž kakaa, 2 ořechy másla, meruňková marmeláda na potření.
Povařené jáhly zatepla rozetřeme ručním elektrickým šlehačem, přidáme cukr, olej, rum, mleté ořechy a do prochladlého majzenu.rozetřeme na vymazaný plech ve vrstvě asi 2 cm a pečeme při 160 st.C až jsou povrch a okraje růžové. Zatepla potřeme zavařeninou,prochladlé polijeme čokoládovou polevou. Posypeme částí mletých ořechů, až poleva ztuhne, krájíme na kostky 2 x2 cm.
...
Kopečky s lněným semínkem
250 g ovesných vloček, 150 g lněných semínek,, 150 g másla, 100g přírodního cukru, vanilka, hřebíček, oříšky.
Vločky pomeleme, smícháme s cukrem a spaříme. Lněné semínko pomeleme např. v mlýnku na mák, také 2 hřebíčky. Máslo rozpustíme a spolu s lněným semínkem a kořením přidáme ke spařeným vločkám. Na dobře vymazaný plech klademe lžičkou malé hrudky. Do středu můžeme dát celý lískový oříšek. Pečeme při 160 st. C.
...
Kukuřičné hvězdičky
50 g kukuřičné mouky hladké, 50 g sojové mouky hrubé, 50 g polohr. pšeničné mouky, 100 g tuku, 50 g cukru, půl lž prášku do pečiva, 1/4 lž jedlé sody, 2 lc nezávadné citr. kůry, 2 lc citr.šťávy, vejce na potření, 20 g mletých ovesných vloček na posypání.
Náplň: 80 g granoly nebo jiné cereální pochoutky, 60 g ramy, 20g cukru, 2 lc horké vody.
Na válu dobře promícháme všechny sypké přísady, a s herou,citr. šťávou, popř. trochou vody vypracujeme vláčné těsto, které necháme přes noc v chladnu odpočinout. Pak těsto rozválíme na plát tlouštky 4 mm a vykrajujeme malé hvězdičky. Polovinu z nich na plechu potřeme rozšlehaným vejcem a hustě posypeme strouhanými ořechy. Pečeme při 160 st. až jsou špičky hvězdiček nahnědlé.Plníme cereální náplní.
Cereální náplň: Granolu rozmnělníme v mixéru, v misce zakápneme horkou vodou a rozšleháme s cukrem a ramou. Necháme chvíli rozležet a pak plníme pečivo.
...
Kokosové věnečky s jáhlami
150 g celozrné pšeničné mouky, 150 g instantní jáhlové kaše suché, 100 g cukru, 120 g hery, 120 g kokosové moučky, vanilka, voda.
čokoládová poleva: 2 lc práškového cukru, 2 lž kakaa, ořech másla.
Na válu smícháme všechny sypké přísady, přidáme několik lc vody a s herou vypracujeme pružné těsto. Hned protlačujeme přes šablonu na masovém strojku. Z válečku tvoříme malé věnečky, nebo jiné tvary a klademe na suchý plech. Pečeme při 160 st. dorůžova. Chladné věnečky ozdobíme proužky polevy.
čokoládová poleva: v kastrůlku smícháme cukr s kakaem, přidáme několik kapek vody a mícháme až dostaneme hustou kašičku. Dáme do vodní lázně a přidáme máslo a zahřejeme k varu. Za stálého míchání povaříme 1 min. Poléváme horkou polevou.
...
Vločkové věnečky
200 g celozrné pšeničné mouky, 20 g ovesných vloček, 50 g sojových vloček, 50 g majzeny, 50 g cukru, 100 g hery, vanilk.cukr.
Vločky opražíme nasucho na pánvi a prochladlé pomeleme.Smícháme s moukou, majzenou a cukrem a s herou a trochou vody vypracujeme vláčné těsto. Dáme na půl hod. do chladničky odpočinout a pak protlačujeme na masovém strojku válečky, ze kterých na plechu tvarujeme rohlíčky. Pečeme při teplotě 160 st. dorůžova. Teplé posypeme vanilk. cukrem.
...
Bílkové pečivo s klíčky
2 bílky, 100 g přírodního cukru, 100 g pražených klíčků např. evit, a další přísady: 30 g pikantní marmelády, 2 lc kakaa, 50 g pražených oříšků, mandlí, sojových vloček a pod. drobně sekané
kandované, sušené nebo proslazené ovoce, rozinky a lc rumu, event.další sušší přísady podle možností a výběru.
Na zdlobení celé lískové oříšky, půlky mandlí a vlašských ořechů, rozinky, kousky sušené papáje nebo ananasu.
Podklad: linecké těsto
Bílky ušleháme s cukrem do husté hmoty. Pak zapracujeme klíčky,popř. další přísady. Naplníme stříkací sáček a špičkou přiměřeným otvorem stříkáme na malé kopečky buď přímo na dobře vymazaný plech,nebo na malá kolečka z lineckého těsta. Zhora ozdobíme a pečeme v mírné troubě do lehce zlatova. Toto pečivo má jednu výhodu:Přípravíme si klíčkovou směs a variací přísad můžeme při jednom pečení připravit několik druhů pečiva.
...
Celozrné škeble s klíčky
250 g celozrné pšeničné mouky, 170 g másla, několik lžic horké vody.
Náplň: 100 g pražených pšeničných klíčků, 50 g kakaa, 100 g medu, 1 malé vejce.
Z mouky, másla a horké vody vypracujeme pružné těsto, vyválíme
na tloušťku 5 mm a vykrajujeme větší kolečka. Na jednu polovinu
kolečka dáme lž náplně, okraj potřeme bílkem a přeložíme do tvaru škeble. Okraje přitiskneme, aby se při pečení neotvírali.
Příprava náplně: Pražené klíčky, kakao, med a vejce dobře promícháme a necháme chvíli stát. Pak plníme pečivo.
...
Celozrné košíčky se slunečnicovou náplní
Na 40-50 košíčků potřebujeme: 420 g celozrné pšeničné mouky, 250 g hery, 140 g přírodního cukru, několik lc vody.
Náplň: 150 g opražených mletých loupaných slunečnicových semen,100 g celozrné mouky, 60 g slunečnicového oleje, 60 g kakaa, 100 gpřírodního cukru nebo medu, asi 200 ml vody.
Poleva čokoládová: 4 lc práškového cukru, 4 lž kakaa,2 ořechy másla.
Z připravených surovin zpracujeme vláčné těsto, které ponecháme v chladničce 1 hod. odpočinout. Pak těstem plníme formičky tvaru košíčků a pečeme při teplotě 160 st. C dorůžova. Ještě za tepla košíčky z formiček vyklopíme. Prochladlé košíčky plníme slunečnicovou náplní, polijeme čokoládovou polevou a zhora ozdobíme strouhanými slunečnicovými semeny, půlkami mandlí, kandovaným ovocem a pod.
Příprava náplně: Z mouky a oleje usmažíme světlou jíšku,rozšleháme ve studené vodě a za stálého míchání 8 min. povaříme, až dostaneme hustou kaši. Přidáme cukr nebo med, kakao, mletá slunečnicová semena a dobře rozšleháme.
...
Čokoládové dortíčky se slunečnicí
80 g kukuřičné mouky hl., 80 g sojové mouky hr., 60 g majzeny,šťáva z 1 citrónu nebo pomeranče, půl lž prášku do pečiva, 1/4 lž jedlé sody, 60 g cukru, 30 g kakaa, 30 g loupaných slunečnicových semen na posypání, vejce na potření.
Náplň: 50 g kukuřičné mouky hl., 200 ml vody, 30 g kakaa, 100 g opražených a pomletých slunečnicových semen, 60 g cukru, bezlepkové drobečky na zahuštění.
Z připravených surovin uhněteme vláčné těsto, které necháme do rána v chladničce odpočinout. Vál posypeme kukuřičnou moukoua těsto vyválíme na tloušťku 4 mm a vykrajujeme menší kolečka. Polovinu koleček potřeme vejcem a posypeme každé několika semeny. Pečeme při teplotě 160 st., až okraje koleček trochu ztmavnou. Spojíme slunečnicovou náplní.
Náplň: Kukuřičnou mouku namočíme na 20 min. do studené vody.Kakao rozmícháme ve lžíci vody a přidáme k mouce. Společně za stálého míchání povaříme 10 min. Přidáme cukr a máme řidší kaši. Za tepla vmícháme mletá slunečnicová semena a zahustíme drobečky z bezlepkového pečiva. Touto náplní můžeme plnit košíčky, dort apod.
...
Černé celozrné trubičky
300 g celozrné pšeničné mouky, 50 g sojové mouky hladké, 120 g přírodního cukru, 180 g hery, 30 g kakaa, 1 lž skořice, voda.
Náplň - máslový nastavovaný krém: 80 g majzeny, půl l mléka,160 g cukru, 250 g másla, balíček vanilk. cukru.
Na válu zpracujeme z připravených surovin pružné těsto,vyválíme na hladké mouce na plát tloušťky 2 mm a rádílkem těsto krájíme na proužky, které navíjíme na malé kovové trubičky. Trubičky pečeme na suchém plechu při teplotě 160 st. C asi 10 min.Vlažné sejmeme z kovových trubiček, prochladlé plníme krémem.Krémem můžeme trubičky i shora zdobit.
...
Čajové řezy s ořechovým vrchem
250 g celozrné pšeničné mouky, 140 g tuku, 50 g cukru.
Ořechový vrch: 2 bílky, 100 g cukru, 50 g mletých oříšků nebo pražených sojových vloček, asi 50 g tekutější marmelády.
Z připravených přísad a několika lc vody vypracujeme pružné těsto. Rozválíme na plát asi 3 mm a rádílkem nakrájíme na pruhy o šíři asi 5 cm. Pruhy přeneseme na suchý plech. Bílky ušleháme s cukrem hodně dotuha, vmícháme mleté oříšky nebo opražené vločky a naneseme na pruhy těsta ne zcela do krajů. Středem ořechové náplně uděláme z marmelády pomocí mikrotenového sáčku, kterému jsme odstřihli růžek podélnou čáru.Náplň lehce posypeme hr. moukou a pečeme v mírné troubě dozlatova. Řezy krájíme na proužky, dokud jsou ještě teplé.
...
Čajové pečivo s vločkami
100 g ovesných nebo ječných vloček, 100 g krystalového cukru,150 g medu, 50 g hery, 200 g majzeny, 1 vejce, 100 celozrné pšeničné mouky, půl prášku do pečiva, 1/4 lž jedlé sody,, 2 lž.citr. šťávy.
Vločky opražíme na pánvi a přidáme kryst. cukr, který necháme za stálého obracení zkaramelizovat. Prochladlý griliáš pomeleme na mixéru, med rozpustíme, dáme do mísy a třeme s tukem, vejcem a majzenou dohladka. Mouku smícháme s práškem, sodou a rozemletým griliášem. Na válu zpracujeme s medovou směsí husté těsto, které dáme do chladna na dvě hod. odpočinout. Vyválíme na tloušťku 5 mm a vykrajujeme tvary čajového pečiva. Pečeme v dobře vyhřáté troubě dorůžova. Čajové pečivo můžeme podat jen tak, nebo spojovat prakticky s kteroukoli náplní.
...
Išlské dortíčky celozrné
200 g celozrné pšeničné mouky, 70 g přírodního cukru, 50 g pohankové mouky, 40 g mletých vlašských ořechů, 150 g hery, špetka mleté skořice, 2 lc kakaa, citr. kůra, několik lc vody.
Náplň 1. Jíškový krém kakaový: 50 g hery, 80 g celozrné pšeničné mouky, 80 g práškového cukru, asi 1/4 l mléka nebo vody,100 g másla nebo hery, 2 lc kakaa.
Náplň 2. Máslový krém nastavovaný: 40 g majzeny, 1/4 l mléka,80 g práškového cukru, 125 g másla, 1 sáček vanilk. cukru.
Z připravených surovin zpracujeme vláčné těsto, které necháme v chladničce 2 hod. odpočinout. Pak vyválíme plát silný 4 mm a vykrajujeme malá kolečka, která upečeme při teplotě 155 st.Prochladlá plníme některým z krémů a polijeme čokoládovou polevou a zdobíme např, dýňovým semínkem, půlkou ořechu, sypeme kokosem,loupaným sezamem, dáme kousky papáji, ananasu apod.
Příprava krémů. Náplň 1: Z mouky a 50 g hery připravíme světlou jíšku, rozředíme studenou vodou nebo mlékem a povaříme za stálého míchání 10 min. až dostaneme hustou kaši. Máslo utřeme s kakaem a prášk. cukrem do pěny a postupně zašleháme na elektrickém šlehači moučnou kaši. Pro použití do jiných druhů pečiva můžeme krém ochutit např. strouhanými oříšky nebo mandlemi, pistáciemi,slunečnicovými semeny, kávou, rumem. Můžeme popř. i snížit obsah másla.
Náplň 2:Z majzeny a mléka uvaříme hustý pudink, který dáme´vychladit. V elektrickém šlehači vyšleháme máslo s cukrem a vanilkou do pěny a po lžících přidáváme za stálého šlehání pudink pokojové teploty. Šleháme, až spotřebujeme téměř všechen pudink. Spotřeba pudinku záleží na kvalitě másla. Dáváme pozor, abychom nepřidali pudinku mnoho a krém se nám nesrazil.
...
Bílkové pečivo s klíčky
2 bílky, 100 g přírodního cukru, 100 g pražených klíčků např.evit, a další přísady: 30 g pikantní marmelády, 2 lc kakaa, 50 g pražených oříšků, mandlí, sojových vloček a pod. drobně sekané kandované, sušené nebo proslazené ovoce, rozinky a lc rumu, event.další sušší přísady podle možností a výběru.
Na zdlobení celé lískové oříšky, půlky mandlí a vlašských ořechů, rozinky, kousky sušené papáje nebo ananasu.
Bílky ušleháme s cukrem do husté hmoty. Pak zapracujeme klíčky,popř. další přísady.Naplníme stříkací sáček a špičkou přiměřeným otvorem stříkáme na malé kopečky buď přímo na dobře vymazaný plech,nebo na malá kolečka z lineckého těsta. Zhora ozdobíme a pečeme v mírné troubě do lehce zlatova. Toto pečivo má jednu výhodu:Přípravíme si klíčkovou směs a variací přísad můžeme při jednom pečení připravit několik druhů pečiva.
...
Celozrné pracny jiné
300 g celozrné pšeničné mouky, 200 g tuku, 150 g přírodního cukru, 140g mletých oříšků, 50 g kakaa, půl lžíce skořice.
Na válu smícháme důkladně suché přísady,a pak s herou a několika lc vody vypracujeme tvárné těsto.. Po krátkém odležení plníme těsto do formiček a na plechu pečeme v troubě při teplotě 160 st. dorůžova. Teplé z formiček lehce vyklepneme na mísu.
...
Celozrné pracny
250 g polohrubé mouky, 150 g ovesných vloček, 150 g cukru,150g hery, 70 g slunečnicových semen, 70 g dýňových semen, 20 g kakaa,půl lž kardamonu.
Ovesné vločky lehce opražíme a pomeleme spolu se semeny, vše smícháme s moukou, cukrem, kakaem a kořením a zapracujeme heru spolu s trochou vody. Necháme v chladu půl hod. odpočinout a pak těsto plníme do formiček a pečeme při teplotě 160 st. C dozlatova.Pracny z formiček ještě za tepla vyklepneme.
...
Celozrné pracny sojové
300 g celozrné pšeničné mouky, 150 g sojové mouky hrubé,220 g tuku, 150g přírodního cukru, 1 malé vejce, nezávadná citr. kůra, trocha mleté skořice.
Sojovou mouku lehce opražíme na pánvi, prochladlou smícháme s celozrnou moukou, cukrem a spolu s dalšími přísadami vypracujeme vláčné těsto. Je-li třeba, přidáme pár lž vody. Těsto plníme hned do formiček a pečeme při teplotě 155 st. C. Hotové pracny zatepla z formiček vyklepneme a pocukrujeme.
...
Celozrné vanilkové rohlíčky
200 g celozrné pšeničné mouky, 80 g lískových nebo vlašských oříšků, 100g tuku, 30 g přírodního cukru, voda.
Na obalení: 100 g práškového cukru, 1 vanilka.
Mouku, cukr a mleté oříšky dobře promícháme a s tukem a několika lc vody vypracujeme pružné těsto. Dáme v mikroténovém sáčku na půl hod. do chladničky odpočinout a pak tvoříme na válu posypaném hl. moukou malé rohlíčky. Pečeme na suchém plechu při 160 st. do růžova. Horké obalujeme ve směsi práškového a vanilkového cukru.
...
Celozrné košíčky se slunečnicovou náplní
Na 40-50 košíčků potřebujeme: 420 g celozrné pšeničné mouky,250 g hery, 140 g přírodního cukru, několik lc vody.
Náplň: 150 g opražených mletých loupaných slunečnicových semen,100 g celozrné mouky, 60 g slunečnicového oleje, 60 g kakaa, 100 gpřírodního cukru nebo medu, asi 200 ml vody.
Poleva čokoládová: 4 lc práškového cukru, 4 lž kakaa,2 ořechy másla.
Z připravených surovin zpracujeme vláčné těsto, které ponecháme v chladničce 1 hod. odpočinout. Pak těstem plníme formičky tvaru košíčků a pečeme při teplotě 160 st. C dorůžova. Ještě za tepla košíčky z formiček vyklopíme. Prochladlé košíčky plníme slunečnicovou náplní, polijeme čokoládovou polevou a zhora ozdobíme strouhanými slunečnicovými semeny, půlkami mandlí, kandovaným ovocem a pod.
Příprava náplně: Z mouky a oleje usmažíme světlou jíšku,rozšleháme ve studené vodě a za stálého míchání 8 min. povaříme, až dostaneme hustou kaši. Přidáme cukr nebo med, kakao, mletá slunečnicová semena a dobře rozšleháme.

Klimaktérium ,menopauza neboli přechod

17. února 2013 v 2:51 | Máří Kosáček |  Víte,znáte,tušíte, radíme
Nové životní období pro ženu nastává v době klimaktéria,tedy v době menopauzy.Hormonální změna,pokles estrogenu a progesteronu jsou příčinou nepříjemných příznáků.
Ženy trpí klimakterickým syndromem,tedy nepravidelnou menstruací,návaly krve,zvýšeným tepem,silným tlukotem srdce,nadměrným pocetím,červenáním kůže,nespavostí,změnou nálad a rychlou únavou.
Estrogen a jeho nedostatek má vliv na vznik osteoporózy.K přechodu dochází mezi 45-55 rokem a jeho nástup se může různě lišit u jednotlivých žen.
Na potíže spojené s přechodem se doporučuje pít čaj s šalvěje.
Šalvěj
Posiluje celé tělo a příznivě stimuluje hormonální činnost a tím mírní doprovodné problémy přechodu,jako jsou návaly horka a pocení.Každý den šálek čaje oslazený medem.
Též se doporučuje čaj s řebříčku.Prospěšné jsou i sedací koupele.

Řebříček

Proti návalům krve a horka je dobrá lékořice.
Pít několikrát denně odvar ze dvouch polévkových lžic jemně nařezané lékořice na 1/2 litru vody.

Máte úzkostné stavy?Pijte čaj ze srdečníku.

Srdečník
Nálev srdečníku připravíme z 1 kávové lžičky na jeden šálek. Pijeme 2 - 3 krát denně.

Na zmírnění návalů je dobrý mátový čaj,který uklidňuje.
Máta
Dvě čajové lžičky čerstvé nařezané máty na 1/2 litru vody.Pije se neslazený ve třech stejných dávkách během dne.
Polévková lžíce sušené máty se nechá přejít varem s 1/4 litrem vody.Pije se po malých dávkách během dne.
Já mám ráda obyčejný čaj a do něj si dávám zamrazené lístky máty,sladím medem.Je to fajn,když je venku metelice a máta voní po chaloupce.Je to moc dobré.
Listy před zamražením očistím,nemáchám ve vodě a pokládám lístek na lístek a rychle zmrazím,dají se pak vybírat po lístečku.

Dalšími bylinkami na pomoc při menopauze
hloh

kontryhel

měsíček

meduňka

kozlík

Červená řepa poskytuje úlevu od potíží.

Česnek,který povzbuzuje celou řadu tělesných funkcí,zvláště funkce žláz s vnitřní sekrecí,příznivě ovlivňuje návaly.

Pravidelným pohybem zmírníte návaly a chránite kosti a srdce.

Tvarohová a jiné

17. února 2013 v 0:30 | Máří Kosáček |  .. chaloupka a kolem ní


R.kulaté

17. února 2013 v 0:27 | Máří Kosáček |  Rámečky-tvorba

Hemeroidy neboli ,,zlatá žíla"

16. února 2013 v 10:27 | Máří Kosáček |  Víte,znáte,tušíte, radíme
Na vzniku se podílí dědičná slabost cévních stěn,nedostatečný krevní oběh v dolní části trupu způsobený sedavým zaměstnáním,dlouhotrvající zácpa,nedostatek vlákniny a nutnost zvýšeného tlaku při vyměšování,hihi,moc netlačte.-)
No jo,ale když už se stane,tak co s tím.
Hemeroidy,ale také divertikly a vředy může pomoct vyléčit odvar z lněných semínek,které má vysoký obsah biologicky aktivních látek, pohakový čaj,který obsahuje vitamín P-rutin,navíc pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin,je zdrojem zinku,mědi,selenu,manganu a dalších stopových prvků,obsahuje taky řadu vitamínů jako jsou B1,B2,B3,C,E.který má funkci zpevnění stěny cévy a ta je potom pružná.
Heřmánek,meduňka a máta uvolňující střeva.
Dále je to řebříček a jitrocel.
A jak teda na takový odvar,macerát,čaj nebo sedací koupel? A co jíst a čeho se vyvarovat?


Odvar z lněného semínka
1 polévková lžíce semene se vaří 5 minut v 0,5 l vody.
Denně se pijí 2 - 3 šálky odvaru.

Macerát ze lněného semínka
1 polévková lžíce lněných semen se luhuje ve sklenici vody 12 hodin.
Pijí se 2 - 3 sklenice tekutiny denně.


Pohanku sbíráme před květem,má nejvíce vitamínů.
Pohankový čaj se dělá z natě a slupek a je to již velice stará receptůra.


A jak na to doma?
Loupaná a přebraná pohanka se opraží na sucho až začnou semínka pukat.
Dvě lžičky pražené pohanky dáme do hrnku a zalijeme 2dcl vařící vody.
Po vystydnutí nálev slejeme.Chutná podobně jako melta,je dobrý.
Pohanku můžeme spařit ještě dvakrát a pak ji můžeme klidně sníst,protože je měkká.

Heřmánek

Meduňka

Máta
... to jsou základní byliny proti hemeroidům,těmi začněte,uvolňují střeva,přestaňte pít čaj a kávu a začněte pít čaj z těchto bylinek.

Řebříček a jitrocel jsou další účinné bylinky na čaj.
2lžičky sušených bylinek zalijeme 250 ml vařící vody a necháme 15 minut louhovat.

Na zpevnění cévních stěn se také doporučuje zajistit organismu dostatek vitamínu C.Tedy,měli bychom jíst pokrmy jako je pohankaa,jáhly,paprika,grapefruit,hroznové víno,jablka,hrušky,ovesné vločky,listovou zeleninu a celozrnný chléb.Omezte sacharidy a pálivé a kořeněné pokrmy.

Velice vhodné jsou i sedací koupele v heřmánku,mléce nebo v červeném víně.
Všechny přírodní produkty značně zvyšují hojivý účinek.

Nachlazení ,únava,stres... co nám pomůže?

15. února 2013 v 9:45 | Máří Kosáček |  Víte,znáte,tušíte, radíme
Šeredné počasí,zima a oteplování a zase zima ..co takhle šálek čaje?

Čaj proti stresu

5 lístků šalvěje


5 květů slezu

10 lístků máty peprné


kousek kořene kopřivy
Čaj popíjet dvakrát denně po dobu tří měsíců.Čaj vás uvolní a budete se cítit dobře.


Čaj na rýmu
1litr vody svaříme se


70 g listů cukrové řepy


20 g jahodníku



20 g malinového listí


20 g cibule

Pijeme dle potřeby.Můžeme dochutit medem.

Proti kašli

15. února 2013 v 7:01 | Máří Kosáček |  Víte,znáte,tušíte, radíme
Svatá Hildergarda přidávala do svých mediciálních vín bylinky,nerosty či kovy a podobně.
Suchý kašel a její originální prostředek ,který na léčbu používala byla polévka ze švestkových jader.Troufla si i na chronický kašel,který pacienta trápil delší dobu nebo i roky.Byla přesvědčená,že nic jiného člověku nepomůže.Potíže touto léčbou by měli do 14 dnů odeznít,člověk který byl kuřák,musel ale přestat kouřit.

Příprava polévky
40 švestkových pecek vylouskat a jádra nechat pod pokličkou nabobtnat v 250 ml čistého vína dokud nenabudou na objemu.Obvykle jsou to jeden až dva dny.
Vezmeme šest dobře nabobtnalých jader a nadrobno je nasekáme,přidáme tři lžíce vína ve kterém jádra bobtnala,přidáme trochu vody a špaldové mouky.Polévka se jí jednou denně po dobu tří až sedmi dnů,dokud kašel nezmizí.
Jádra obsahují kyselinu kyanovodíkovou,ale ta se ve víně z části uvolní a otravy se není třeba bát.Právě zbylá kyselina má pravděpodobně tišící účinek na kašel.


Páter Fanda

14. února 2013 v 10:00 | Máří Kosáček |  Víte,znáte,tušíte, radíme
Legenda českého léčitelství páter Ferda ze Sušice,kde působil od roku 1980 a kam za ním dojížděli nejen lidé od nás,ale i z ciziny.Říkalo se,že měl dar jasnovidecké diagnostiky a on sám byl přesvědčen,že se nikdy nespletl.Stanovil tisíce diagnoz na dálku.V Moskvě,Miláně ohromoval vědce tím,že byl schopen u pacientů,kteří mu byli v rámci testů představeni,určit i přesný počet krvinek,tlak.Laboratorní zkoušky jeho odhady vždy potvrdily.
Páter Ferda a jeho osvědčené léčitelské metody,kúra,kterou předepisoval skoro každému vážnějšímu pacientovi spočívala z obkladů,čajů a diety.Kúru museli pacienti dodržovat minimálně tři týdny ,ale i dva měsíce.
Obklady,to byla celá řada a první místo v nich měli bylinky,cibule,česnek.
Jeho křenová placka na zápal plic měla podle něj lepší účinky než penicilín.

Křenová placka
20dkg brambor nastrouhaných brambor bez šťávy,4 lžíce nastruhaného křenu se smíchají a přikládají na hrudník na 30-40 minut.Obklad se přikládá asi tři dny po sobě.

Koupel
4 litry vody,,hrst dubové kůry,20dkg cibule,5 stružků česneku,hrst přesličky,3 lžíce feniklu,hrst bezinkových větviček povaříte 10 minut a vlijete do vany.Koupejte se 20 minut.

Čaj
Lžíce dubové kůry,přesličky a jitrocele,řebříčku,lomikamenu,zlatobýlu,vřesu,chudobky,kmínu,kořene pampelišky,natě petržele a celeru,5ks nového koření,5 hřebíčků,5 bobkových listů.
Směs promícháme a dávkujeme 3 lžíce na 3/4 litru vody a vaříme 8 minut.

Dieta
Konzumace masa,sýrů,mléčkých zákysů,másla,umělých tuků, vajec,šunky,pepře,papriky,pomerančů,banánů,ořechů,čokolády,kakaa,máku,rumu,žvýkaček a barevného cukroví.Takže pozor na to.

Valéntýnské rámečky

13. února 2013 v 18:03 | Máří Kosáček |  Rámečky-tvorba