Březen 2012

Šátečky paní Vítkové

31. března 2012 v 10:56 | Recepty z kalendáře |  Perníková chaloupka-recepty

Ovocné řezy s pudinkem

30. března 2012 v 21:55 | Recepty z kalendáře |  Perníková chaloupka-recepty


Rámečky 46

28. března 2012 v 1:18 | Máří Kosáček |  Rámečky-tvorba

Rychlý jablečný koláč

27. března 2012 v 21:52 | Recepty z kalendáře |  Perníková chaloupka-recepty

Čajové oříškové řezy

26. března 2012 v 21:38 | Recepty z kalendáře |  Perníková chaloupka-recepty

Šlehačkový Koka dortík a jiné

25. března 2012 v 21:34 | Recepty z kalendáře |  Perníková chaloupka-recepty

...
Tvarohový dort
1 velký dortový korpus,500 g měkkého tvarohu, 100 g cukru, šťáva z 1 pomeranče, 1/4 lmléka, 30 g majzeny.
Ozdoba: 300 g měkkého ovoce, 20 g želatiny, 20 g cukru, 2 lc
citr. šťávy, 1/8 l vody.
Měkký tvaroh rozšleháme s cukrem a pomerančovou šťávou. Z mléka a majzeny utvoříme pudink, který zašleháme ještě horký do
tvarohového krému. Krém zatepla rozetřeme na korpus, poklademe
ovocem a zalijeme želatinovou polevou.
...
Tvarohový dort s ovocem nepečený
500 g polotučného tvarohu, 100 g másla, 120 g moučkového cukru, 2 vanilkové pudinky, 2 vejce, 4 g želatiny, 6 lžic vody, 0,2 litru horkého mléka, 1 sáček dětských kulatých piškotů, mala plechovka mandarinkového kompotu, velká plechovka jahodového kompotu, 2 lžíce hrubě nasekaných ořechů, máslo na vymazání dortové formy.
Želatinu necháme ve vlažné vodě nabobtnat, pak ji zalijeme horkým mlékem a rozmícháme. Ve šlehači našleháme vejce s moučkovým a vanilkovým pudinkem, pak počástech zašleháme máslo a tvaroh. Nakonec vmícháme mléko se želatinou. Dno vymazané formy pokryjeme vrstvou piškotů. Takto pokračujeme do spotřebování všech surovin, končíme vrstvou krému. Dort necháme přes noc v chladničce rozležet, pak odstraníme formu a dort po celém povrchu posypeme ořechy.
...
Tvarohový dort se sněhovou čepicí
250 g malin /i mražených/, 8 vajec, 380 g cukru, 200 g+1 lžíci pol.mouky, 175 g másla, 500 g netučného tvarohu, 2 van.cukry, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 15 g maizeny /nebo škrobu/, lžičku citronové štávy
Maliny,pokud máme mražené,necháme povolit.U jednoho vejce oddělíme žloutek od bílku a bílek zatím odložíme.Pak z 200 g mouky,50 g cukru,125 g másla,žloutku a lžíce studené vody uhněteme těsto a dáme asi na 1/2 hodiny do lednice.Pak těsto rozválíme do kruhu /o průměru 36 cm/ a vyložíme jím vymazanou dortovou formu o průměru 26 cm,což znamená,že vyložíme i stěny formy.Korpus několikrát propíchneme,zakryjeme pečícím papírem.a zasypeme suchým hrachem,a upečeme v předehřáté troubě asi při 175 stupních 15-20 minut.Pak rozpustíme zbylé máslo,u zbylých vajec oddělíme žloutky od bílků a 1 bílek opět odložíme.
Ze 6 bílků ušleháme tuhý sníh a přisypeme k němu 30 g cukru.Žloutky vyšleháme s tvarohem,¨van.cukry ,citr.kůrou,150 g cukru,lžící mouky a maizenou.Přidáme máslo a opatrně vmícháme sníh.Pak korpus vyndáme z trouby a odstraníme hrách s papírem.
Na těsto rozetřeme asi 1/4 krému,poklademe malinami,přidáme zbylý krém a v předehřáté troubě při mírné teplotě /asi 150 st./ pečeme dalších 30 minut.Ze 2 bílků ušleháme tuhý sníh,přisypeme k němu zbylý cukr a vmícháme citr.štávu.Sníh rozetřeme na dort a dopečeme /cca 15 minut/.Pak dort necháme asi 5 minut odpočinout ve vypnuté troubě.Po vychladnutí opatrně vyndáme z formy a pocukrujeme.
...
Tropický dort
300 g kokosků, 100 g másla, 1 konzerva (580 g) ananasového kompotu, 1 konzerva (320 g)mandarinek, 1 balíček želatiny s příchutí tropického ovoce, 1/3 sklenice krupicového cukru, 300 ml bílého jogurtu, 300 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce citronové šťávy
Kokosky rozdrobíme, přidáme rozpuštěné máslo a dobře prohněteme. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme papírem, vložíme do ní máslovou hmotu a dáme na 1 hodinu do ledničky. Mandarinky a ananas scedíme a šťávy smícháme dohromady. Ve sklenici této šťávy rozpustíme želatinu a necháme ji 10 minut bobtnat. Přidáme lžíci cukru a na mírném ohni mícháme, až se všechny složky spojí. Nevaříme ! Jogurt smícháme se zbytkem cukru a citronovu šťávou. Smetanu ušleháme. Ke 2/3 šlehačky přidáme jogurt a opatrně vmícháme tuhnoucí želatinu a 2/3 ovoce. Dortový korpus z kousků potřeme krémem a vložíme na 3 hodiny do ledničky. Dort ozdobíme šlehačkou a kousky ovoce.
...
Valentýnský dort
Těsto: 175 g cukru, 125 g másla, 1 vejce, 430 g hladké mouky, mouka na vál
Náplň: 100 g malin, 100 g jahod, 100 g rybízu (vše zmrazené), sáček červené želatiny, 200 ml smetany, vanilkový cukr
Těsto: Utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce, mouku a vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme z něj bochánek a zabalený do fólie jej uložíme asi na 30 minut do chladničky. Z kartonu vystřihneme srdce asi 25x25 cm. Oddělíme 600 g tětsa a zbytek vrátíme do chladničky. Na pomoučeném vále těsto vyválíme. Podle šablony vykrojíme tvar srdce. Troubu předehřejeme na 175 °C. Korpus pečeme asi 10 minut a několikrát jej propíchneme vidličkou.
Okraj srdce: Ze zbylého těsta vyválíme váleček silný jako prst. Na předpečený korpus kolem dokola položíme váleček z těsta. Celé srdce potřeme studenou vodou. Zvýšený okraj nakonec ozdobíme vidličkou. Pečeme ještě asi 10 minut. Hotové necháme vychladnout.
Náplň: Zmrzlé ovoce dáme do středu srdce a několik kousků odložíme. Želatinu připravíme dle návodu. Až začne tuhnout, ovoce jí pomalu přeléváme. V chladničce necháme ztuhlout. Smetanu ušlaháme dotuha, a cukrářským sáčkem dort ozdobíme a poklademe nejhezčím ovocem.
...
Zimní dort
těsto:50 g polohrubé mouky,6 vajec,30 g kakaa,1 balíček vanilkového cukru,50 g másla,80 g krupicového cukru
náplň:1 balíček ztužovače šlehačky ,2 kelímky smetany ke šlehání
3-4 banány
Máslo necháme změknout. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Povolené máslo vyšleháme s polovinou cukru (včetně vanilkového) a postupně všleháváme žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zašleháme do něj zbytek cukru a lehce jej vmícháme do žloutkové hmoty. Nakonec opatrně a jemně vmícháme prosátou mouku smíchanou s kakaem. Těsto nalijeme do dortové formy a v předehřáté troubě pečeme na 165°C asi 15 až 20 minut.
Jeden oloupaný banán najemno nastrouháme, nebo pokrájíme. Ušleháme šlehačky se ztužovačem a banán do nich vmícháme.
Z vychladlého korpusu odkrojíme tenounký plát, který rozdrobíme na drobení. Na zkrojený korpus rozložíme oloupané a rozpůlené banány, navršíme banánovou šlehačku a zasněžíme rozdrcenou částí korpusu. Dáme ztuhnout do lednice a můžeme podávat.


Americký rozinkový dort
100 g přírodního cukru, 100 g rozinek, 100 ml vody, 100 g másla,
180 g celozrné pšeničné mouky, koření: půl lž mleté skořice, 1/4 lž
hřebíčku, špetka soli, půl lž prášku do pečiva, 1/4 lž jedlé sody.
Ozdoba: 50 g přírodního cukru, 1 lc másla, 100 ml kukuřičných
lupínků corn flakes.
Rozinky spaříme a okapeme. V kastrůlku smícháme máslo, vodu,
koření, cukr, sůl a rozinky, přivedeme do varu a na mírném ohni
vaříme 3 min. Schladíme a prochladlé smícháme s moukou, kterou jsme předtím promíchali s práškem a sodou. Před pečením sypeme
drobenkou, kterou jsme připravili z drcených kukuřičných lupínků,
cukru a másla. Pečeme ve vymazané dortové formě. Dort je výborný a hezky vypadá.
...
Broskvový pudinkový dort
1 broskvový kompot ,2 hrnky broskvové šťávy (na potřebné množství šťávu doředíme vodou) ,4 lžíce moučkového cukru
4 lžíce mandlových lupínků nebo ořechů ,1 balíček dětských piškotů ,1 pudinkový prášek (vanilkový nebo s ovocnou příchutí)
2 lžíce másla ,rum šlehačka a cukrové perličky na ozdobu
1.Piškoty rozložíme na dno dortové formy a pokapeme je rumem a trochou šťávy z kompotu
2.Broskvovou šťávu osladíme, vmícháme pudinkový prášek a za stálého míchání povaříme. Hotový pudink necháme chvíli vychladnout. Do vlažného pudinku zašleháme po lžičkách máslo.
3.Piškoty na dně dortové formy potřeme částí krému, posypeme mandlovými lupínky nebo ořechy a poklademe plátky broskví. Vše opět potřeme krémem, poklademe piškoty a následuje poslední vrstva krému, kterou zasypeme ořechy, a povrch dortu ozdobíme plátky broskví.
4.Hotový moučník necháme důkladně vychladit a před podáváním ho dozdobíme šlehačkou a cukrovými perličkami.
...
Banánový dort s jahodami
3 lžíce moučkového cukru,1 plechovka jahod,5 banánů,1 balíček piškotů
krém:2 balíčky vanilkového cukru,2 kelímky zakysané smetany
250 g měkkého tvarohu
Ve větší míse utřeme tvaroh se zakysanou smetanou a cukry.
Dortovou formu vypláchneme studenou vodou. Jahody slijeme a necháme dobře okapat, banány oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Na dno dortové formy vyskládáme vrstvu piškotů, potřeme tvarohovou hmotou a poklademe banány a jahodami. Opět potřeme tvarohovou hmotou a zarovnáme piškoty. Postup opakujeme do upotřebení tvarohové hmoty. Vrch dortu poklademe plátky banánů a dáme ztuhnout do lednice. Druhý den krájíme banánový dort s jahodami na jednotlivé porce a ty můžeme podle fantazie ozdobit, ale není to třeba. Dort je výtečný sám o sobě.
...
Bílkový dort s třešněmi
Klasický dort, pro nějž potřebujete dva korpusy z mandlového baiser a jeden piškotový korpus ze 4 vajec, 2 žloutků, 125 g cukru, 90 g polohrubé mouky, 40 g škrobu a 70 g rozpuštěného másla, které přidejte na konec.
100 g strouhaných mandlí,1 lžíce polohrubé mouky,3 bílky,
150 g moučkového cukru
Máslový krém:1/4 l mléka,2 žloutky,70 g cukru,1 lžíce škrobu,
175 g másla,4 lžíce třešňové pálenky
Kromě toho:100 g cukru,1/8 l třešňové pálenky,1 piškotový korpus,
moučkový cukr,12 třešní na zdobení,50 g krokantu
Mandle nasucho opražte do zlatova a promíchejte s moukou. Z bílků ušlehejte sníh, pomalu do něj přisypávejte prosátý moučkový cukr a znovu šlehejte do tuha. Pak přidejte mandle.
Na pergamen si nakreslete kruhy průměru 24 cm a do nich tence rozetřete sníh. Upečte do růžova a přes noc nechte schnout při pootevřených dvířkách trouby.
Připravte si máslový krém. Cukr svařte s 6 lžícemi vody, a když se rozpustí, vmíchejte třešňovici. Upečte piškot.
Korpusy z baiser potřete krémem a mezi ně položte piškot nasáhnutý třešňovicí. Dort potřete krémem a ozdobte.
...

Rámečky 44

25. března 2012 v 3:10 | Máří Kosáček |  Rámečky-tvorba

Himaláje

24. března 2012 v 21:33 | Recepty z kalendáře |  Perníková chaloupka-recepty